perjantai 3. syyskuuta 2010

Kebab- ja falafelrullat

Luettuani pastanjauhajien blogista falafel-kokemuksia uskaltauduin itsekin kokeilemaan. Olen aina pitänyt kovasti falafelista, mutta monien muiden tavoin joskus harmitellut sen kuivuutta. Koska mies ei tällaista ituhippien muonaa tietenkään syö, ajattelin tehdä meille rullia jolloin vain päätäyte täytyy tehdä erikseen.

Sovelsin Maku-lehden falafel-ohjetta hieman, koska unohdettuani kauppalistan kotiin jäi pari ainesta ostamatta. Itse siis tein pyörykät muuten samoin, mutta ilman sitruunamehua ja seesamitahnaa. Korianterin tilalla käytin tuoretta persiljaa. Jouduin myös tyytymään purkki-kikherneisiin, sillä kotona ei ollut valmiina herneitä joita olisin ehtinyt liottaa.

2 annosta
2 rkl rypsiöljyä
1 1/2 dl sipulia (silputtuna)
3 1/2 dl kikherneitä (liotettuna ja keitettynä)
3/4 dl grahamjauhoja
2 kpl valkosipulinkynttä
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
1/4 tl cayennenpippuria
1/4 tl mustapippuria
1 dl tuoretta korianteria (silputtuna)
1 rkl seesamitahnaa eli tahinia
1 rkl sitruunamehua
Kuullotin siis sipulit ja sen jälkeen pyöräytin herneet, jauhot ja mausteet monitoimikoneella massaksi. Lisäsin sitten sipulit ja persiljan. Annoin taikinan olla hetken jääkaapissa ja muotoilin siitä pyöryköitä. Paistoin noin 5 minuuttia käännellen öljyssä.

Lisukkeeksi tein myöskin Maku-lehden ohjeella tsatsikia. Jogurtin annoin valua vain puolisen tuntia, koska ei haittaa vaikka tsatsiki jäisikin vähän löysäksi sillä falafel kaipaa kostuketta. Lisäksi tietysti salaattia, kurkkua, tomaattia, jalapenoja sekä kebab-kastiketta (tällä kertaa valmista ettei yhdelle illalle tule liikaa tehtävää..).

10 annosta

4 dl maustamatonta jogurttia (rasvaa 3,9 %)
1/2 kpl kurkkua
4 tl suolaa
3 kpl valkosipulinkynttä
5 rkl oliiviöljyä
Valuta jogurttia jääkaapissa suodatinpaperilla vuoratussa siivilässä ainakin 2 tuntia, mieluiten yön yli.Pese kurkku ja raasta se karkealla terällä. Sirottele suola raasteen päälle ja itketä kurkkua 10 minuuttia. Ota raaste käteen ja puristele sitä sormien välissä niin kauan, että kaikki neste valuu pois. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.Yhdistä jogurtti, kurkkuraaste, valkosipulimurska ja oliiviöljy. Sekoita ja anna tsatsikin vetäytyä jääkaapissa ainakin tunti ennen tarjoamista. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.


Leipään otin ohjeen Mimmin keittiöstä
2 dl lämmintä vettä
1 tl kuivahiivaa
3/4 tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 4 dl vehnäjauhoja (puolet durumjauhoja)


Sekoita tasainen taikina ja jaa se heti kohottamattomana 2 osaan. Kaulitse 1 osa ohueksi suorakaiteen malliseksi levyksi ja nosta se pellille leivinpapaperin päälle. Levitä kebabkastike/tomaattikastike levylle, lisää leikattu kebabliha ja paista levyä 250 asteisessa uunissa 5-7 min.


Kannattaa tosiaan olla tarkkana ettei paista pohjasta kovaa vaan jättää sen hieman pehmeäksi. Ohjeesta saa kaksi lähes uunipellin kokoista pohjaa. Paistoin kebablihat pohjan ja kebabkastikkeen kanssa ja falafelin lisäsin noin puolivälissä paistoa, jotta falafel vain  lämpeni. Käytin rullaani noin puolet tekemästäni falafelista, joten seuraavan päivän ruuastakin on puolet valmiina.


Siitä sitten vain salaattia ja muuta päälle ja koko paketti rullalle. Oikein maukasta oli, tosin puolikaskin olisi riittänyt sekä itselle että miehelle. 


Ensimmäisestä falafelista tuli oikein hyvä kokemus, vaikka hieman vajaaksi aineet jäivätkin. Uskallan kyllä uudestaankin, eikä pyöryköistä tullut mielestäni edes kovin kuivia. Uunissa niitä ei kannata enää pitää täyttä aikaa vaan tosiaan vain lämmittää jos ovat ehtineet jäähtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...