perjantai 5. elokuuta 2011

Sushi

Lomalla on mahdollisuus vähän aikaa vievämpään ruuanlaittoon, ja kutsuinkin pari ystävääni tekemään susheja. Valmistin riisin pari tuntia ennakkoon, jotta pääsimme heti rullailemaan. Mukavaa tekemistä yhdessä, aikaa ei mennyt riisin valmistamisen jälkeen kuin puolisen tuntia ja meillä oli reilusti rullia valmiina. Riisi riittää 5-6 leväarkilliseen, riippuen kerrosten paksuudesta.

Sushi
4:lle

Sushiriisi
5 dl sushiriisiä
6,25 dl vettä

maustamiseen
4,5 rkl sushiriisietikkaa
2 rkl sokeria
1 tl suolaa

Pese riisiä siivilässä niin kauan, että huuhteluvesi on kirkasta. Kaada riisi ja vesi suurehkoon (n. 3 l) kattilaan ja laita kansi päälle. Kuumenna suurella lämmöllä kiehuvaksi, ja sen jälkeen keitä keskilämmöllä 10 minuuttia, matalalla lämmöllä 5 minuuttia ja sammuta levy ja anna riisin seistä noin 10 minuuttia kannen alla. Älä avaa kantta välillä, tämän takia kannattaa käyttää reilua kattilaa jotta ei kiehu heti yli ja kuulostella riisin kiehumista.
Sekoita riisin mausteet keskenään, lämmitä lientä hieman kattilassa jotta sokeri liukenee paremmin.
Kaada valmis riisi laakeaan reunalliseen astiaan. Riisiä ei saisi olla kovin paksua kerrosta, jotta sen löyhyttely ja sekoittaminen on helpompaa ja riisi jäähtyy tasaisesti. Kaada mausteliemi tasaisesti riisin päälle, mutta älä sekoita vielä. Peitä astia esimerkiksi keittiöpyyhkeellä (jos sen saa pingotettua niin ettei osu riisiin) tai kostutetulla talouspaperilla ja anna olla pari minuuttia. Ota peite pois ja sekoita riisiä leikkaavin liikkein ja löyhyttele sitä esimerkiksi lehdellä. Jäähdyttele kunnes riisi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Jos et käytä riisiä heti, peitä se leivinliinalla ja jätä huoneenlämpöön.

Täytteitä

Tonnikalamajoneesi
1 prk tonnikalaa vedessä
0,5 sipulia
0,5 dl majoneesia
wasabia maun mukaan

Valuta tonnikala hyvin ja kaada kulhoon ja riko rakenne haarukalla, silppua sipuli ja sekoita reippaasti joukkoon majoneesi ja wasabia maun mukaan.

Paistettu lohi
100 g lohifilettä
suolaa ja pippuria

Varmista, että lohessa ei ole ruotoja. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna hieman öljyä pannussa ja laita kala nahkapuoli alaspäin pannulle. Paahda nahkapuoli alaspäin ja sen jälkeen miedommalla lämmöllä toiselta puolelta kypsäksi. Jäähdytä ja irrota liha pieninä paloina nahasta. Voit laittaa kypsän lohen kanssa makeaa chilikastiketta rullaan.

150 g raakaa lohifilettä etusormen paksuisiksi paloiksi leikattuna
15 cm pala kurkkua leikattuna etusormen paksuisiksi paloiksi, siemenet poistettuna
avokado viipaloituna
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Nori-merileväarkkeja
wasabia
bambumatto rullaukseen

3 dlvettä, johon on sekoitettu 1 tl sushiriisietikkaa käsien kasteluun

Ota noriarkki bambumaton päälle niin, että kiiltävä puoli jää ulospäin. Kostuta käsiäsi vesiastiassa johon on lisätty sushiriisietikkaa, jotta riisi ei tartu käsiin. Levitä ohut (alle 0,5 cm) kerros riisiä arkin päälle niin, että itseäsi lähinnä oleva 2 cm siivu jää ilman riisiä. Levitä haluamasi täytteet pitkittäin riisin päälle ja sipaise mukaan hieman wasabia. Ala rullata itseäsi kohti käyttäen bambumattoa apuna. Kostuta ilman riisiä jäänyt osa leväarkkia, jotta se tarttuu kiinni rullaan ja sulkee sen. Viipaloi rulla kostutetulla, terävällä veitsellä ja aseta valmiit palat tarjolle. Nauti soijakastikkeen kera.

Riisiä pitäisi malttaa laittaa tarpeeksi ohut kerros, sillä rullaan sitä tulee loppujen lopuksi aika paljon, ja jos riisiä on paksu kerros, tulee rullasta suuri. Kuvassa näkyy juurikin hieman liian paksu riisikerros.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...