lauantai 13. elokuuta 2011

Pizzapäivä


Pääsin perjantaina taas askeleen lähemmäs italialaista pizzaa kun uskalsin luopua meidän suomalaisten perisynnistä mättää pizzaan liikaa täytteitä. Hankintalistalle täytyy kyllä lisätä pizzakivi, sillä vaikka pidin uunipeltiä uunissa kuumenemassa koko lämmitysajan ja (kaasu-)uunin 260 asteessa, ei pizza silti paistu riittävän nopeasti. En ole enää hetkeen mitannut pizzataikinan jauhomääriä, vaan luottanut siihen että käsi tuntee ja silmä näkee, kun taikinassa on riittävästi jauhoja, mutta tässä ohje Myllyn Parhaan pizzajauhojen kyljestä. Käytin vaihteeksi pizzajauhoa, jossa on tavallisen vehnäjauhon lisäksi durumvehnäjauhoa, ja suola lisätty valmiiksi. Jauhopussin ohjeessa ei ole oliiviöljyä, mutta itse kyllä lisään sitä aina pizzataikinaan. Toinen pizzapohjaohje täällä.

Pizzapohja, koko pellillinen tai kaksi suurehkoa pyöreää pizzaa

2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
5 dl pizzajauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva ja osa jauhoista ja sekoita puuhaarukalla veteen. Jatka jauhojen lisäämistä ja siirry vaivaamaan käsin kun alkaa olla liian tiukkaa haarukalle. Lisää öljy, kun jauhoja on lisäämättä desin verran ja vaivaa se taikinaan. Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa käsin muutama minuutti. Taikinan pitäisi irrota kulhosta ja olla kättä vasten kiinteältä tuntuva, yhtenäinen pallo. Jos taikina tarttuu vielä kulhoon, lisää jauhoja ruokalusikallinen kerrallaan. Laita taikina mikroon kohoamaan (ei tehoja päälle) ja anna kohota puolisen tuntia, kunnes taikina on kaksinkertainen.
Jos teet taikinan hyvissä ajoin etukäteen, peitä se öljytyllä tuorekelmulla, annan olla noin 20 minuuttia huoneenlämmössä ja siirrä jääkaappiin odottamaan. Nosta pois jääkaapista hieman ennen kuin alat tehdä pizzaa.

Kasvispizzan täytteet

1 prk tomaattipyrettä
oreganoa tai pizzamaustetta

1 punasipuli, puolikkaina renkaina
10 cm pätkä kesäkurpitsaa, siivuina
½ pienehköä paprikaa siivuina
oliiviöljyä paistamiseen
merisuolaa
1 tuore herkkusieni viipaleina
(pari lohkoa tuoretta ananasta paloina)

1 pkt mozzarellaa siivutettuna

Pilko kasvikset. Kuumenna öljyä paistinpannussa ja lisää punasipuli ja paprika. Pyörittele hetki öljyssä ja lisää kesäkurpitsaviipaleet. Hämmentele kasviksia pannulla niin, että ne pehmenevät hieman. Mausta ripauksella suolaa ja nosta pannu pois levyltä.

Ota esiin nostatettu taikina. Vaivaa sitä kulhossa vielä pari minuuttia ja lisää tarvittaessa hieman jauhoja jos se meinaa tarttua. Ripottele leivinpaperille hieman jauhoja ja kaada taikina niiden päälle. Ala kaulita ja venyttää taikinaa joko pellin kokoiseksi, tai jaa kahteen osaa ja kauli ympyrän muotoisiksi pohjiksi.

Levitä tomaattipyree pohjan päälle reunoja myöten ja ripottele päälle oreganoa tai pizzamausteseosta. Tämän jälkeen ripottele pannulla paistetut kasvikset ja herkkusienet sekä mahdolliset muut haluamasi täytteet. Rakastan ananasta, ja laitan sitä usein pizzaan vaikka se ei italialaiseen perinteeseen kuulukaan. Tämän ohjeen mukaan tehtäessä pizzaan tulee aika vähän täytettä, itse meinasin alkaa pilkkoa lisää kun olin levittänyt valmistelemani täytteet, mutta muistuttelin itseäni että italialaiseen pizzaan ei kuulu tunkea koko jääkaapin sisältöä..

Ota esiin viipaloitu mozzarella, ja revi viipaleista vielä hieman pienempiä paloja ja levitä pizzan päälle. Koko pizza ei tule kuorrutettua juustolla. Vaihtoehtoisesti voit levittää pizzalle valmiita pizzaraasteita. Tämä oli ensimmäinen pizzani, jonka tein mozzarellasta, eikä minua ainakaan haitannut ettei juustoa ollut aivan joka kohdassa.

Vedä pizza uunissa kuumennetulle pellille ja paista uunin alatasolla 250-270 asteessa kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä ja pohja näyttää kypsältä. Omassa uunissani meni noin kymmenen minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...