Tämä piirakkapohjan ohje on kiertänyt meillä suvussa. Normaalisti siihen on tehty aina omenapiirakkaa, mutta tänä kesänä sain pitkästä aikaa raparperia pakkaseen ja halusin kokeilla miten se sopii piirakkaan. Aivan sellaisenaan en uskaltanut raparperia laittaa mukaan, vaan keitin sen soseeksi sokerin kanssa. Puolet piirakasta tuli omenalla, koska toinen asukki ei suostu syömään raparperia.
Omenapiirakka, raparperipiirakka
1-2 omenaa
tai
puolikas raparperinvarsi
0,5 dl vettä
1 rkl sokeria
2 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100g voita/margariinia
pinnalle sokeria ja kanelia
Jos teet omenapiirakkaa, kuori ja viipaloi omenat. Raparperit voi lisätä tuoreina tai jäisinä veden ja sokerin kera kattilaan ja keittää kunnes raparperi hajoaa. Näin raparperista tulee pehmeämmän makuista kuin vain suoraan pohjan päälle pilkottuna.
Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka. Sulata kuutioitu voi. Sekoita leivinjauhe ja jauhot keskenään. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vuorotellen jauhot ja sulatettu voi ja sekoita varovasti. Kaada taikina piirakkavuokaan ja asettele omenapalat tai lusikoi raparperitäyte päälle. Ripottele kanelia ja sokeria. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes piiras on saanut kauniin värin. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti