lauantai 16. lokakuuta 2010

Foccaccia ja tonnikalatahna

Olen tehnyt foccacciaa aiemminkin, vaihdellen nesteenä jogurtti/vesiseosta tai vain vettä sekä mausteita ja täytteitä vähän sen mukaan mitä kaapista löytyy. Tänään kauppareissulla alkoi taas tehdä kovin mieli muhevaa leipää, joten ei muuta kuin leipomaan. Tällä kertaa testissä suolaa & pippuria -blogin ohje.


Leivän valmistamiseen menee hieman aikaa, mutta samalla ehtii mainiosti tehdä vaikkapa tahnaa sen kanssa tarjottavaksi. Arki-iltaisin leivon kyllä ennemmin sämpylöitä kuin foccacciaa. Tällä kertaa täytteet on sovellettu niin, että myös toinen asukas syö niitä, joten päälle vain rosmariinia, sormisuolaa, oliiviöljyä ja hieman juustoraastetta.


Foccaccia
3 dl vettä
1 tl kuivahiivaa

2 dl hiivaleipäjauhoja 
n.4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa

Päälle:

rosmariinia
parmesania raasteena
suolaa (pippuria)

oliiviöljyä

Sekoita kuivahiiva tarpeeksi lämpimään (+40-42 astetta) veteen, anna seistä 5 min ja lisää sen jälkeen öljy ja suola. Sekoita jauhot desi kerrallaan taikinaan ja alusta sileäksi ja kimmoisaksi taikinaksi. Anna kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.



Kauli/painele käsin kohonnut taikina pellille ja taputtele kunnolla levyksi (pitäisi yltää melkein koko pellille). Anna kohota vielä 40 min.
Painele sormilla kuoppia kohonneeseen leipään, painele osaan kuopista haluamiasi täytteitä. Lopuksi ripottele päälle oliiviöljyä ja merisuolaa (sekä halutessasi juustoa ja pippuria). Paista 225 asteessa noin 20-30 min, riippuen uunista.


Tonnikalatahna on yksi suosikeistani. Sen tekotapa vaihtelee aina sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Tänään omaan tahnaani meni lisäksi pari ruokalusikallista yrttituorejuustoa. Tahna toimii foccaccian päälle sipaistuna ja tuo vielä lisää välimerellistä henkeä. Tällä kertaa tein tahnan sipulittomana jotta myös jäsen T voi syödä sitä.


Tonnikalatahna
1 prk tonnikalaa öljyssä
0,5 dl kevytmajoneesia
0,5 dl kermaviiliä tai smetanaa
paprikaa
1 rkl kapriksia
(1/2 sipuli)
valkopippuria


Pyöräytä yleiskoneessa tahnaksi ja laita jääkaappiin maustumaan kunnes leipä on valmista. Säilyy pari päivää tiiviissä rasiassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...