lauantai 9. lokakuuta 2010

Lohi- ja jauhelihapiirakat sekä taatelikakku

Pitkästä aikaa taas kokkailuhommissa, ainakaan niin että niistä olisi mitään dokumentoitavaa. Flunssailu ja äkisti alkanut neulontainnostus ovat vähän verottaneet viitseliäisyyttä keittiössä. Nyt, parien lapasten, villasukkien, huivin ynnä muiden neulomusten jälkeen alkaa taas ruuanlaittokin kiinnostaa :)


Tänään oli vuorossa molempien asukkien piirakkapäivä: minulle graavilohi-muna-riisipiirakka ja jäsen T:lle jauheliha-riisipiirakka ilman sipulia. Lisäksi paistoin kauan haaveilemani taatelikakun, mihin liittyvä opetus tulee myöhemmin tässä kirjoituksessa.


Piiraat:


Rahkavoitaikina
125 g voita (tai margariinia)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
125 g maitorahkaa


Sekoita pehmeä rasva, jauhot ja leivinjauhe puuhaarukalla kulhossa. Lisää maitorahka ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa vähintään puoli tuntia.


Voit tehdä täytteet valmiiksi taikinan kovettuessa. Lämpimänä tuo on aivan mahdotonta leipoa, koska on niin pehmeää. Itse tein kaksinkertaisen taikinan, jotta sain molemmille omat piiraat.


Lohi-muna-riisitäyte
3/4 dl riisiä, keitä pakkauksen ohjeen mukaan
1 kananmuna, keitä noin 12 minuuttia
150-200 g kylmäsavu- tai graavilohta
tilliä
valkopippuria


Keitä riisit ja muna, pilko lohi noin 1 x 1 cm paloiksi tai oman maun mukaan. Pilko munat pienehköksi, esim. munaleikkurilla ensin normaalisti ja sitten vielä ristiin niin tulee hyvää tasakokoista palaa, sekoita kaikki aineet keskenään. 


Jauheliha-riisitäyte
3/4 dl riisiä, keitä ohjeen mukaan
200 g jauhelihaa
(1 sipuli)
suolaa
mustapippuria
paprikaa
valkopippuria


Keitä riisit ja paista jauheliha ja sipulit. Mausta jauheliha-sipuliseos oman maun mukaan esim. ohjeessa olevilla mausteilla. Sekoita jauheliha ja riisit.


Jaa jäähtynyt taikina kahteen osaan. Kauli toisesta jauhotetun leivinpaperin päällä pohja, laita täytteet päälle ja kauli toisesta osasta kansi. Laita kansiosa täytteiden päälle ja taita reunat piiraan alle. Voitele munalla ja pistele haarukalla reikiä piiraan kanteen. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniin värin.


Taatelikakku


Tein ensimmäistä kertaa itse taatelikakun. Olen jo monta kertaa ostanut taateleita kotiin tehdäkseni kakun, mutta olen aina napostellut paketin tyhjäksi ennen kuin uskaltautunut kakuntekoon. Tässä siis kokemukset ensimmäisestä kerrastani.


250 g kuivattuja, kivettömiä taateleita
2 dl vettä
200 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl kermaviiliä
2 munaa
1,5 dl sokeria


Keitä taatelit vedessä pehmeiksi, sekoita niin että tulee tasaista
sosetta. Lisää voi ja sekoita. Nosta taateliseos jäähtymään.


Voitele kakkuvuoka. Kuten kuvasta näkyy, itse myös korppujauhotin sen ajattelematta sen kummemmin valmiin kakun väriä. Omasta kakustani tuli siis taatelikakku vaalealla korppujauhokuorrutuksella.. No, maku on onneksi kuitenkin hyvä.


Sekoita vehnäjauhot, sooda ja vaniljasokeri keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää siihen kermaviili ja jäähtynyt taateli-voiseos. Lisää lopuksi kuivat aineet ja paista 175 asteessa noin 50 minuuttia. Kippaa valmis kakku lautaselle tai tarjoiluastialle.


Ensimmäinen kokemus taatelikakusta oli siis varsin onnistunut, kakku on helppo tehdä kunhan vain antaa taatelseokselle hieman aikaa jäähtyä ennen kuin lisää sen munien ja sokerin joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...