tiistai 6. syyskuuta 2011

Seka-siemenleipä

Uskaltauduin tekemään ensimmäinen leipäkokeiluni. Päivän opetus on ehdottomasti, että leivässä vähemmän voisi olla enemmän, eikä yhteen leipään kannata laittaa kovin montaa jauholaatua, siemeniä, hiutaleita ja leseitä. Maku on kyllä hyvä, ruis tulee aika vahvasti läpi, mutta ehkä löysempi taikina olisi tuonut kuohkeamman lopputuloksen. Taikinassa ei ollut myöskään ollenkaan tavallista vehnäjauhoa, millä voi olla oma vaikutuksensa rakenteeseen. Hyvä alku kuitenkin, ja saa varmasti jatkoa kunhan ensimmäinen tekele on syöty. Chocochili-blogissa on hyvältä näyttävä ohje, jossa on vähän maltillisemmin erilaisia jauhoja.

Siemenleipä sekalaisista jauhoista, 2 l leipävuoka

4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl täysjyvägrahamjauhoja
0,5 dl lesesekoitusta
0,5 dl kaurahiutaleita
1 dl sekalaisia siemeniä (pellavaa, kurpitsaa, 
auringonkukansiemeniä)
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl vettä
0,5 dl oliiviöljyä

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja lämmitä vesi reilusti käden lämpöiseksi. Sekoita vesi ja öljy taikinaan ja vaivaa muutama minuutti. Laita lämpimään paikkaan kohoamaan peitettynä kunnes on kohonnut kaksinkertaiseksi. Vaivaa taikinaa, lisää jauhoja jos tarpeen ja muotoile taikinasta pötkö ja asettele se vuokaan. Anna kohota vielä lämpeävän uunin päällä leivinliinalla peitettynä. Kostuta pinta vedellä ja ripottele päälle siemeniä. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia ja kaada jäähtymään leivinpaperin päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...