lauantai 10. syyskuuta 2011

Siemensämpylät

Meillä jatketaan itse leivotun leivän parissa. Yritän välttää vaalean leivän ostamista ja pärjätä itse tehdyllä. Ruisleipä meille vielä ostetaan kun en ole uskaltautunut juuren tekoon, mutta se on ehdottomasti tämän syksyn ohjelmassa. Nostatin nämä sämpylät vanhan kotitalouskirjani ohjeen mukaan, eli ensin "juuren" ja sitten sämpylät ennen uuniin laittoa. Käytin nesteenä maitoa ja jauhoina tällä kertaa erilaisia vehnäjauhoja. Grahamjauhon ja osan lopuksi lisättävistä täysjyvävehnäjauhoista voisi korvata myös vaikkapa sämpyläjauholla.


Siemensämpylät, noin 12-16 kpl


5 dl maitoa
1,5 tl sokeria
1 pss kuivahiivaa
1 dl vehnäjauhoa
4 dl täysjyvävehnäjauhoa


2 tl suolaa
0,5-1 dl siemeniä
2 rkl lesesekoitusta
n. 3 dl grahamjauhoja
n. 3 dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5 dl öljyä


Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (+42 c). Sekoita kuivahiiva juuren jauhoihin ja lisää maidon sekaan. Lisää sokeri. Laita lämpimään paikkaan (tai pois päältä olevaan mikroon) 10-15 minuutiksi, kunnes juuri alkaa kuplia. Lisää tämän jälkeen suola, siemenet ja leseet. Sekoita jauhoja pikkuhiljaa taikinaan ja kun puuhaarukka/muu sekoitin ei enää jaksa, jatka vaivaamista käsin. Lisää öljy lähes valmiiseen taikinaan. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Taikinassa on riittävästi jauhoja kun se tuntuu kiinteältä ja irtoaa kulhosta. Vältä liian jauhon lisäämistä, jottei valmiista sämpylöistä tule liian tiiviitä. Leivo taikinasta haluamasi kokoisia sämpylöitä ja laita ne pellille leivinliinan alle kohoamaan noin puoleksi tunniksi. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa noin 12 minuuttia ja nosta jäähtymään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...