Porkkanasämpylät, noin 16 kpl
5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
4 dl vehnäjauhoja
2 keskikokoista porkkanaa
loput jauhot (n 8 dl) grahamia, ruista, lese-
sekoitusta, kaurahiutaleita ym.
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl öljyä
Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita vehnäjauhot ja kuivahiiva, ja sekoita maidon sekaan. Sekoita mukaan suola, raastetut porkkanat ja siirappi. Ala lisätä muita jauhoja, ja kun alkaa olla niin sitkeää ettei enää puuhaarukalla sekoitu, ala vaivata käsin. Kun taikina alkaa olla jo melko paksua, vaivaa mukaan öljy. Jatka jauhojen lisäämistä niin kauan, että taikina alkaa irrota laidoista. Mitä löysemmäksi taikinan jättää, sitä ilmavamman tuntuisia tuntuu sämpylöistä tulevan. Vaivaa taikinaa muutama minuutti ja laita mikroon kohoamaan (ÄLÄ laita mikroa päälle...). Kohota puolisen tuntia, kunnes taikina on kaksinkertainen, ripottele jauhoja työtasolle ja vaivaa taikinasta pitko. Pilko noin 16 yhtä suureen osaan ja pyöritä niistä sämpylöitä. Jätä pellille sämpylöiden väliin kohoamisvaraa ja anna kohota peitettyvä lämpimässä vielä sen aikaa, että uuni lämpenee.
Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.
Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti