torstai 14. heinäkuuta 2011

Porkkanasämpylät

Eilisen kasvispyörykkäkauhistuksen jälkeen ajattelin tehdä jotain, mitä ainakin osaan. Niinpä laitoin sämpylätaikinan kohoamaan ja pyöräytin pitkästä aikaa pari pellillistä sämpylöitä. Sämpylöideni sisältö vaihtelee aina päivän tarvikevalikoiman mukaan, tänään ne kohotettiin kuivahiivalla ja mausteeksi meni porkkanaa ja siirappia.

Porkkanasämpylät, noin 16 kpl

5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
4 dl vehnäjauhoja
2 keskikokoista porkkanaa
loput jauhot (n 8 dl) grahamia, ruista, lese-
sekoitusta, kaurahiutaleita ym.
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl öljyä

Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita vehnäjauhot ja kuivahiiva, ja sekoita maidon sekaan. Sekoita mukaan suola, raastetut porkkanat ja siirappi. Ala lisätä muita jauhoja, ja kun alkaa olla niin sitkeää ettei enää puuhaarukalla sekoitu, ala vaivata käsin. Kun taikina alkaa olla jo melko paksua, vaivaa mukaan öljy. Jatka jauhojen lisäämistä niin kauan, että taikina alkaa irrota laidoista. Mitä löysemmäksi taikinan jättää, sitä ilmavamman tuntuisia tuntuu sämpylöistä tulevan. Vaivaa taikinaa muutama minuutti ja laita mikroon kohoamaan (ÄLÄ laita mikroa päälle...). Kohota puolisen tuntia, kunnes taikina on kaksinkertainen, ripottele jauhoja työtasolle ja vaivaa taikinasta pitko. Pilko noin 16 yhtä suureen osaan ja pyöritä niistä sämpylöitä. Jätä pellille sämpylöiden väliin kohoamisvaraa ja anna kohota peitettyvä lämpimässä vielä sen aikaa, että uuni lämpenee.
Paista 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...